Merzifon Hakkında

Amasya’nın ilçesi olan Merzifon, şehre yaklaşık 45 km uzaklıkta bulunuyor. Köklü tarihiyle kültürel ve tarihi gezileri sevenler için cazibe merkezi konumundaki ilçede çok sayıda değerli yapı bulunuyor. İlçe merkezine yaklaşık 5 km mesafede bulunan Amasya Merzifon Havaalanı’ndan dolayı ilçenin ulaşımı oldukça gelişmiş olup, tarih boyunca pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış bölgeye kolayca ulaşabilmek mümkün.

M.Ö. 700’lü yıllara dayanan tarihiyle Frigler, İskitler, Pontuslular, Romalılar, Bizanslılar, Emeviler, Danişmentler, Selçuklular ve Osmanlılara ev sahipliği yapan Amasya’da tarihe meydan okuyan eserleri görebilirsiniz.

Güzel bir Merzifon seyahatinin ardından buraya dair hatırlayabilecekleriniz arasında eşekler de yer alacak. Önümüzdeki senelerde kentin simgesi konumuna gelebilecek kadar önemli olan eşeğin yanı sıra Kara Mustafa Paşa da kentin en değerlileri arasında. Aslen Merzifonlu olan paşa, Viyana kuşatmasında başarısız olduğundan idam edilmiş. Merzifon’a kazandırdığı önemli yapılar ve eserler halen koruma altında bulunuyor.

Merzifon’a gitmeye karar verdiyseniz, Merzifon Otelleri’nde yerinizi hemen ayırtabilir, yarım pansiyon ya da oda kahvaltı seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.

Merzifon’da Gezilecek Yerler

Merzifon’a gitmeye karar verdiyseniz, gezilip görülmesi gereken yerleri listelemeye başlayabilirsiniz. Listenizin en üst sıralarında Merzifon’un en büyük camisi olan Kara Mustafa Paşa Camii yer almalı. Sadrazam Kara Mustafa Paşa tarafından yaptırılan cami, Gazi Manbup Mahallesi’nde bulunuyor. 1666’da yaptırılan caminin dış kısmında kesme taşlar kullanılmış olup, orta kısmı yarım kubbeli bir niş haline getirilmiş. Bu niş sayesinde farklı bir atmosfere sahip olan caminin şadırvanında eski İstanbul tasvir edilmiş olup, 1900’lü yıllarda yapıldığı düşünülüyor.

Yine Kara Mustafa Paşa tarafından yaptırılan eserler arasında Paşa Hamamı bulunuyor. Merzifon’da mutlaka görmeniz gereken tarihi yapılardan biri olan Paşa Hamamı, 1678 yılına tarihleniyor. Hamamı görmek isteyen ziyaretçilerin Hacı Balı Mahallesi’ne gitmesi gerekiyor. Osmanlı mimarisinin zarif örneklerinden sayılan yapı, Kara Mustafa Paşa Külliyesi’ne ait. İçinde soyunmalık, ılıklık, usturalık, su deposu, külhan ve sıcaklık bulunan hamam, aslına uygun olarak günümüze ulaşmış.

17. yüzyılda yapıldığı düşünülen Taşhan, Paşa Camii’nin yakınında bulunuyor. Dış cephesinde kesme taş kullanılan han, kubbeli odalardan oluşuyor. İki katlı olan hanın ilk katında dükkanlar, ortasında bir avlu, kuzeyinde ise iki adet çeşme yer alıyor.

Merzifon’da görmeniz gereken diğer yapı ise Abide Hatun Camii. 1680’de Kara Mustafa Paşa’nın annesi Abide Hatun’un yaptırdığı camiyi görmek için rotanızı Narince Köyü’ne çevirmelisiniz. Tarih boyunca depremlerden hasar görse de aslına uygun olarak onarılmış olan cami, eğimli bir arazinin üzerinde konumlandığından oldukça görkemli bir görünüme sahip. Camide ahşap üstüne kalem işi tekniği kullanılarak yapılan zarif örnekleri görebilirsiniz.

Osmanlı döneminin önemli yapılarından Merzifon Bedesteni, dikdörtgen şeklinde ve 30x28 m boyunda. Uzun yıllar boyunca dokuma atölyesi olarak kullanıldığından önemli bir bölümü tahrip olan bedesten, 2000 yılında restore edilmiş. Bu onarım esnasında iç kısımları yenilenen ve halı dokuma tezgahları eklenen bina, özel bir tekstil firması tarafından kullanılmış olup, günümüzde iç ve dış kısımlarında dükkanlar bulunuyor.

Merzifon’da gezilmesi gereken yerler listenize ekleyebileceğiniz Çifte Hamam, köklü bir geçmişe sahip. 1388’de II. Murat tarafından yaptırılan hamam, kadınlar ve erkekler için iki ayrı bölümden oluşuyor. Tipik Osmanlı Çifte Hamam şemasıyla moloz taş kullanılarak inşa edilen binada, soğukluk, ılıklık, sıcaklık bölümleri yer alıyor.

1414 tarihinde Yıldırım Beyazıt’ın oğlu Çelebi Mehmet’in yaptırdığı Çelebi Sultan Medresesi ve Çelebi Sultan Mehmet Camii yan yana yer alıyor. Sultaniye Medresesi olarak da anılan bina, kare şeklinde inşa edilmiş olup, 20 hücreden oluşuyor. 1418 yılında onarılan medrese, kütüphane, musiki dershanesi, düğün salonu gibi günümüze kadar pek çok amaçla kullanılmış. Günümüzde Merzifon Belediyesi’nin yaptırdığı kapılar giriş kapısı olarak kullanılıyor. Medresenin orijinal giriş kapılarını ise Ankara Etnografya Müzesi’nde görebilirsiniz.

Harmanlar Mahallesi’ndeki Dobak Camii de Merzifon’da görebilecekleriniz arasında bulunuyor. Cami, Elhac Mustafa tarafından 1188’de yaptırılmış.

Nusratiye Mahallesi’nde yer alan Piri Baba Türbesi’ni dolaşmak isterseniz, size kısaca hikayesinden bahsetmek isteriz. Hoca Ahmed Yesevi’nin Anadolu’ya gönderdiği halifelerinden biri olan Piri Baba, Merzifon’a yerleşmiş. Piri Baba Türbesi’ni her yıl binlerce kişi ziyaret ediyor.

Merzifon’un en ilgi çekici köylerinden biri ise Karatepe Köyü... Köyün muhtarı bu sevimli yer için bazı kurallar koymuş. Köyün içinde 20 km’den fazla hız yapmak ve köy içinde korna çalmak yasak. Köydeki tüm piller ve aküler ayrı ayrı toplanıyor. Dört bir yanda Atatürk büstü bulunuyor.

Hazır Merzifon’dayken Amasya’nın merkezini ve önemli tarihi noktalarını da gezmeyi unutmayın. Şehirde M.Ö. 302 ve M.Ö. 26 yıllarında hüküm sürmüş Pontus Kralları’na ait kral kaya mezarlarını, Harşena Dağı üzerinde inşa edilen Amasya Kalesi’ni, Amasya’da Roma döneminden kalma tek köprü olan Alçak Köprü’yü görmek için mutlaka zaman yaratmalısınız. Amasya’da görmeniz gereken bir diğer yer ise Yalıboyu evleri… Ahşap ve kerpiç olarak tarihi surların üzerine inşa edilen evler, Amasya’ya heybetli bir görünüm kazandırıyor. Doğal bir set gölü olan Borabay Gölü, etrafı kayın, sedir, sarıçam ve kestane ağaçlarıyla çevrili müthiş güzellikte bir atmosfer sunuyor. Borabay Gölü’nün tabloları kıskandıran güzelliğine özellikle doğa tutkunları şahit olmalı!1488’de yaptırılan Büyük Ağa Medresesi de tipik Osmanlı mimarisi olup, Amasya’da en yüksek derecede eğitim ve öğretimin yapıldığı yer olarak biliniyor. Selçuklu döneminin en zarif mimari örneklerinden biri olan Gökmedrese’yi görebilirsiniz.

Merzifon’a Tatil İçin Ne Zaman Gidilir?

Karadeniz ve İç Anadolu iklimlerinin geçiş noktasında bulunan Merzifon’da, yaz aylarında sıcak ve kurak bir iklim hakim olmasına rağmen kış aylarında Karadeniz ikliminin etkisiyle soğuk hava çok hissedilmiyor. Merzifon’da en yüksek sıcaklık temmuz ve ağustosta, en düşük sıcaklıklar ise ocak ayında yaşanıyor. İlçeyi ziyaret etmek için en ideal dönem hazirandan eylüle kadar olan yaz dönemi. Yüksek sıcaklıklardan etkilenmemek için eylülden itibaren kasıma kadar olan dönem değerlendirilebilir.

Merzifon’da Alışveriş

Alışveriş yapmak isteyenlere pek çok alternatif sunan Merzifon’da ilk almanız gereken Amasya elması olarak da bilinen misket elması. Özellikle mevsimindeyseniz nefis elmaların tadına mutlaka bakmalı, tatil dönüşünde yanınıza almalısınız. Amasya’nın ünlü bamyasından alabilirsiniz. Ev yapımı pekmezler, köy tarhanası, elma kurusu, erişte ve elma lokumu da Merfizon’dan alabileceğiniz ürünler arasında bulunuyor. Bu tarz gıda ürünleri için Amasya Saat Kulesi’ne yaklaşık 5 dakika mesafedeki Balkar Tarım Gıda’ya uğrayabilirsiniz.

Amasya’dan alınması gerekenler arasında el yapımı şallar, süs eşyaları, yemeniler ve takılar yer alıyor. Pek çok marka ve mağazanın bir arada sunulduğu Amasya Park AVM’de temel ihtiyaçlarınızın hepsini karşılayabilirsiniz. Amasya’nın en çok tercih edilen alışveriş yerlerinden biri olan Amasya Park AVM’yi yılda 3 milyon kişi ziyaret ediyor.

Merzifon’da Ne Yenir?

Merzifon’da ne yemeli? diye soruyorsanız, Amasya mutfağının öne çıkan lezzetlerinden etli bamya yemeği denenmeli. Yoğurt ve yumurta ile hazırlanan Amasya boranisi, patlıcan ve etin başrolde olduğu şıngır kebabı, kesme hamur çorbası, sıkma tarhana çorbası, patlıcan pelhi, bıdıklı çorba, Amasya dolma içi, helle çorbası, tırtıl baklava, Amasya ayva gallesi gibi daha pek çok yerel lezzet bulunuyor.

Amasya’nın keşkeği de en az eşeği kadar meşhur. Haşhaşlı Amasya yağlısı, bakla sarması, güveçte kuru fasulye ve Amasya çöreği de mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden.

Merzifon’da Gece Hayatı

Tıpkı Amasya’da olduğu gibi Merzifon’da da gece hayatı hareketli sayılmaz. Gençlerin yoğunlukta olduğu kafelerin yanı sıra az sayıda da olsa gece kulübü ve barlar bulunuyor. Genel olarak sessiz, sakin ve kafa dinlemek isteyen misafirlere hitap eden ilçede, akşamları güzel bir restoranda Amasya’ya ya da Merzifon’a özgü yiyecekleri tadabilir, varsa canlı müzik eşliğinde keyifli vakit geçirebilirsiniz. Merzifon’da konakladığınız tesisin canlı müzik etkinliği varsa tatilinize renk katabilirsiniz.

Şanlıurfa - Amasya Uçak Bileti Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Şanlıurfa - Amasya için 3143TRY’den ucuz uçak bileti bulabilir miyim? +

Evet, Şanlıurfa - Amasya için 3143TRY’nin altında birden fazla uçuş bulunuyor. hemen tıklayın.

Şanlıurfa - Amasya uçak bileti ne kadar? +

Şanlıurfa - Amasya uçuşları için en ucuz uçak bileti fiyatı 3142TRY. Bu, tüm hava yolları arasında bulunan en ucuz fiyat.

Bilet fiyatları artmadan uçak biletinizi hemen almak için tıklayın.

En ucuz Şanlıurfa - Amasya uçak bileti hangi gün? +

Şanlıurfa - Amasya arası uçmak için en ucuz gün Pazar günü.Uçak bileti fiyatlarını görmek için tıklayın.

Şanlıurfa - Amasya için hangi hava yolu firması en ucuz uçak biletini sunuyor? +

Pegasus, Şanlıurfa - Amasya için en ucuz uçak biletini sunan firma. tıklayın.

Şanlıurfa - Amasya rotasında uçan havayolları hangileri? +

Şanlıurfa - Amasya rotasında uçuşu bulunan en popüler 3 havayolu şirketi: Türk Hava Yolları, Pegasus ve AJet. Uçak bileti fiyatlarını görüntülemek için tıklayın.

Şanlıurfa - Amasya arası uçakla kaç saat sürüyor? +

Şanlıurfa - Amasya arası uçakla 830 dakika sürüyor.

Şanlıurfa - Amasya rotasında uçarken hangi havaalanlarını kullanacağım? +

Şanlıurfa şehrinden Amasya şehrine uçarken şu havaalanlarından birini kullanacaksınız: Şanlıurfa Havalimanı.Bu havalimanına ineceksiniz: Amasya Havalimanı.

Şanlıurfa - Amasya arası en ucuz uçak bileti ne zaman alınır? +

Şanlıurfa - Amasya arasında uçak bileti rezervasyonu yaptırırken yolculuk tarihi belli ise birkaç hafta öncesinden bilet satın almak, maddi anlamda çok büyük kazanç sağlıyor.

TRANSFER OTOBUS HOTEL FLIGHT