Yurt dışında uygun fiyatlı bir tatil yapmak istiyorum ama yabancı dil bilmediğim için çekiniyorum diyenlerin sesini duyuyor ve onlara yardımcı olmak için bu rehberimizi sizlerle paylaşıyoruz. Bugün sizinle kendinizi Türkiye’de gibi hissetmenizi sağlayan ama aynı zamanda yeni şeyler keşfedebileceğiniz bir yere gidiyoruz: Odlar yurdu Azerbaycan’ın başkenti Bakü.
Bakü hem tarihi yerler keşfedebileceğiniz hem doğal güzelliklere doyacağınız bir şehir. Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de hem Azeri kültürünün izini sürebilir hem Hazar Denizi’nin benzersiz manzarasını seyredebilir hem de modern yapıların ihtişamına tanıklık edebilirsiniz.
Lafı daha fazla uzatmadan Bakü’ye gitmeden önce bilmeniz gerekenlere bakalım, sonra da kemerlerimizi bağlayıp keşif uçuşuna başlayalım!
Bakü, Azerbaycan’ın doğusunda yer alan bir liman kenti. Dünyanın en büyük gölü olan Hazar Denizi’nin eşsiz manzarasına sahip olan bu şehir, aynı zamanda Kafkaslar’ın da en büyük kenti olarak biliniyor.
Azerbaycan’ın ekonomik gelişimi açısından önemli bir yerde duran Bakü, bozulmayan tarihi dokusuyla ülkenin görmeye değer turistik destinasyonları arasında bulunuyor. Bir yanda deniz manzarası, bir yanda eski tarihi yapıları, bir yanda yükselen ihtişamlı gökdelenleriyle merakınızı tetikleyecek şehirlerden biri.
Bakü’ye gitmenin en güzel yanlarından biri, vize ve pasaportgerekmeden, sadece yeni tip T.C. kimlik kartı ile bu şehre giriş yapabiliyorolmak. Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkileri güçlendirmek için yapılan buuygulama sayesinde Azerbaycan’ın kalbinde kolaylıkla keşfe çıkabiliyoruz.
Bakü’ye “rüzgarlar şehri” dendiğini biliyor muydunuz? Burada yazlar sıcak, kışlar ise çok soğuk ve yağışlı geçiyor. Yaz ve kış aylarında rüzgar ekstra rahatsız edici olabiliyor. Bu yüzden Bakü’ye bahar aylarında gitmenizi, ne olur ne olmaz diye de yanınıza bir şal almanızı öneriyoruz.
Nisan, mayıs, eylül ve ekim aylarında Bakü’nün havası bir başka güzel oluyor. Bu aylarda rüzgar da bir başka esiyor. Bakü seyahatinizi daha keyifli hale getirmek için bu önerimizi not etmeyi unutmayın.
Azerbaycan’ın en popüler şehri Bakü’de yapılacak pek çok aktivite var. Bu şehir hem tarihi yerler keşfetmek isteyenlere hem doğal güzellikler eşliğinde ruhunu dinlendirmek isteyenlere hem de alışveriş tutkunlarına hitap edecek farklı seçenekler sunuyor. Şimdi Bakü’ye daha yakından bakmak için uçağımız alçak uçuş yapıyor, hazır olunnn!
Bakü turumuzun ilk durağı İçerişehir. Azerilerin “İçerişeher” olarak adlandırdığı bu bölgede ilk dikkatimizi çeken yerler, UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ne aldığı Şirvanşahlar Sarayı ve Kız Kalesi oluyor.
15. yüzyılda yapılan Şirvanşahlar Sarayı, görkemli yapısıyla gözümüzü alamadığımız bir güzelliğe sahip. Osmanlı Padişahı III. Murat’ın geçtiği “Murat Kapısı” da bu sarayda yer alıyor. Bu sarayda gezinirken yüzyıllar önce Azerbaycan topraklarında hükümdarların nasıl bir yaşam sürdüğüne ilişkin keşif yapabilirsiniz.
İçerişeher’in simge mekanlarından biri olan Kız Kalesi ise bu tarihi bölgeyi kuşbakışı seyretmek için iyi bir seçenek. Hakkında pek çok efsane anlatılan buesrarengiz kale, Azeri kültüründe önemli bir yere sahip olduğu için görmedengeçmemeniz gereken yerlerden biri.
Ayrıca buralara kadar gelmişken göz dolduran mimariye sahip Muhammed Cami’yi ziyaret etmeden ve hikayesinidinlemeden dönmeyin.
Kavislerin kraliçesi ünlü Mimar Zaha Hadid’in yaptığı Haydar Aliyev Kültür Merkezi, sadece Bakü değil, Azerbaycan deyince de akla ilk gelen mekanlardan biri. Bakü’de yapılacaklar listemizin ikinci sırasında yer alan Haydar Aliyev Kültür Merkezi’nde hem Azeri kültürünü, tarihini öğrenebilir hem de Azerbaycan’ın üçüncü cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in hayatını keşfedebilirsiniz.
“Denizkenarı Milli Parkı” diye de bilinen Bakü Bulvarı’nda dünyanın farklı yerlerinden getirilen ağaçları görebilir, sahildeki kafelerde oturabilir, Küçük Venedik Su Şehirciği’nde gondola binip ufak bir gezintiye çıkabilirsiniz. Ayrıca dönme dolaba binebilir, lunaparkta eğlenebilirsiniz. Burada yapacak çok şey var… :)
Hazır Bakü Bulvarı’na gelmişken katlanmış halı deseni şeklinde dizayn edilen Azerbaycan Halı Müzesi’ni de görmenizi öneririz. İlham verici bir tasarıma sahip bu müzede halı dokumanın nasıl yapıldığını canlı olarak seyredebilir, bu sanatın en iyi örneklerini görebilirsiniz.
Mimarisiyle dikkat çeken Bakü’nün sembol mekanlarından biri olan Alev Kuleleri, selfie tutkunları için mükemmel bir seçenek. Şehrin pek çok yerinden görülebilen kuleler; otel, konut ve AVM olarak kullanılıyor. Özellikle akşam saatlerinde bu kulelere dikkatli bakmanızı öneririz çünkü yapılan ışıklandırmalar, tam bir görsel şölen yaşatıyor.
Yazımızın en başında Azerbaycan’a “odlar yurdu” demiştik hatırlarsanız. Ülke, bu ismi, içerisinde sürekli ateş yanan bu tapınaktan alıyor. Dünyadaki 3 Mecusi tapınağından biri olan Ateşgah’ta eskiden kendiliğinden ateş yanarken günümüzde doğal gaz kullanılarak yakılıyor. Hatta Zerdüştlüğe inananlar burayı hala ziyaret ediyor.
Bakü, tarihiyle olduğu kadar doğasıyla da keşfetmeye değerbir şehir. Hazar Denizi’nden sıkılmak mümkün olmasa da biraz macera arayanlara LökbatanÇamur Volkanı’nı görmelerini öneriyoruz. Buradaki kraterlerden her an çamurfışkırabilir. Aman dikkat, fazla yaklaşmayın ama uzaktan sevebilirsiniz… :)
Eğer tarihi mekanları keşfetmek ve bu toprakların tarihini öğrenmek istiyorsanız sizi Old City’ye (İçerişehir) davet ediyoruz. Ancak daha çok modern yapılar sizi cezbediyorsa New City’de kalmak daha mantıklı olabilir.
Bu arada şunu da eklemeden geçmeyelim, Bakü’de turistik mekanlar ile iş yerleri birbirinden ayrı yerlerde konumlanmış. Dolayısıyla turistik yerler birbirine çok uzak olmadığı için onları keşfetmek, sandığınızdan daha kolay.
Şimdi de vakti kısıtlı olanlar için hızlandırılmış bir Bakü turu ayarlıyoruz. Turumuza ilk olarak İçerişeher’den başlıyoruz. Burası, Bakü’ye gidenlerin mutlaka görmesi gereken tarihi mekanlardan oluşan bir bölge. Old City olarak da bilinen İçerişeher’de Şirvanşahlar Sarayı, Kız Kalesi ve Muhammed Cami’ni görüyor, sonra ikinci durağımıza geçiyoruz: Bakü Bulvarı.
Bakü Bulvarı’nda yapılacak pek çok aktivite var. Burada hem deniz manzarasını seyrederek dinginliğe kavuşabilir hem kafelerde oturabilir hem de lunaparkta eğlenebilirsiniz. En güzelini ise sona sakladık, Küçük Venedik Su Şehirciği’nde kendinizi mini bir İtalya turuna çıkmış gibi hissedebilirsiniz.
Ardından otobüse binip kavisli tasarımıyla dikkat çeken Haydar Aliyev Kültür Merkezi’ni ziyaret edebilirsiniz. Eğer Azerbaycan tarihine merak duyuyorsanız burayı mutlaka gezi rehberinize ekleyin. Daha sonra şehrin ikonik Alev Kuleleri’ni görebilirsiniz. Burayı özellikle akşam saatlerinde görmeyi unutmayın çünkü akşam ayrı bir güzel oluyor.
Seyahatinizi zenginleştirmek için turunuza şuraları da ekleyebilirsiniz:
Şimdiden keyifli tatiller! :)