Herkesin kendi damak tadına göre bir yemek bulabileceği Güney Kore mutfağı, geniş yelpazesinde lezzetli tatlar sunmasıyla biliniyor. Bu çeşitlilikten dolayı, belli başlı yemekleri tüm dünyada popüler olsa da bazılarını gözden kaçırmak kolay oluyor. Biz de Güney Kore seyahatiniz sırasında mutlaka tatmanız gereken lezzetleri sizin için derledik.
Tabii listemize geçmeden önce Güney Kore mutfağının oldukça esnek olduğunu belirtmemiz gerek. Bu da damak zevkinize uymayan bir şey görürseniz mutlaka uyacak bir versiyonunu bulabileceğiniz anlamına geliyor.
Kore halkının olmazsa olmazlarındandır kimchi. Kore turşusu olarak da bilinen bu yemeği yapmak için başta lahana olmak üzere farklı sebzeler; sarımsak, turp, zencefil, Şili biberi, tuz ve balık sosu gibi malzemelerle karıştırılıyor. Adına festivaller düzenlenen ve binbir çeşit hazırlama yöntemi olan bu yemeği denemeden dönme deriz.
“Bibim” karıştırmak, “bap” ise pilav anlamına geliyor. Bibimbap ise özünde bir ‘karışık pilav’ diyebiliriz. Bibimbap; pilavın üzerine farklı baharatlarla sotelenmiş sebzelerin, güzelce marine edilmiş bir bifteğin ve sunny-side-up tekniğiyle pişirilmiş yumurtanın konulmasıyla ortaya çıkıyor. Bir tutam susam çekirdeğinin ve hem tatlı hem acı hem de son derece lezzetli olan bibimbap sosunun üzerine gezdirilmesiyle yemeğimiz, çıkabileceği son seviyeye ulaşıyor.
Kore’nin bir diğer ikonik yemeği olan bulgogi, et severleri kendine bağımlı yapacak kadar lezzetli. Kendisi; genelde ince kesilmiş etlerin soya sosu, bal, sarımsak, soğan, susam yağı ve Kore armudu püresinden oluşan bir marinasyonda en az bir gün bekletilip daha sonra ızgarada pişirilmesiyle ortaya çıkıyor. Güney Kore’nin et tüketim kültürü hakkında deneyim edinmek istiyorsanız kaçırmak istemeyeceğiniz bir lezzet.
Bu yemek özünde bir noodle olsa da diğer noodle yemeklerinden farklı. Sebebiyse sizi bir lezzet turuna çıkarması. Önce soğuk bir yemek yediğinizi fark ediyorsunuz fakat hemen ardından acı biberler kendini gösteriyor. Sos da bir yandan hem tatlı hem de ekşi şekilde kendini belli ediyor. Noodle’lar ise geleneksel olarak kara buğday unundan veya tatlı patatesten yapılıyor. Sunumu yapılırken de doğranmış salatalıklar, Kore armudu dilimleri, haşlanmış yumurta ve haşlanmış, soğuk et dilimleri tercih ediliyor.
Eğer noodle’ı bir et suyu içinde görüyorsanız yemeğin ismi mul naengmyeon; kırmızı, acı bir sos içinde görüyorsanız da bibim naengmyeon oluyor.
Tteokbokki öyle bir yemek ki kendisine hem lüks restoranlarda hem de sokak satıcılarında rastlayabiliyorsunuz. Kendisi pirinç keklerinin yine Kore’ye özel acı bir sosta pişirilmesiyle ortaya çıkıyor. Pişirme esnasında sos koyulaşırken pirinç kekleri yumuşuyor ve üzerine dilimlenmiş yeşil soğan ile susam çekirdekleri eklenerek servis ediliyor.
Hem tatlı hem de tuzlu bir yemek olan japchae; özünde noodle, sebze ve et üçlüsünden oluşuyor. Tipik olarak patates nişastasıyla yapılan şeffaf noodle’ların üzerine; kızgın yağda pişirilmiş havuç, ıspanak, soğan, yeşil soğan, biber ve mantar gibi sebzeler ekleniyor. Son olarak tercih edilen et de yağda pişiriliyor ve malzemeler karıştırılarak servis ediliyor.
Uzak Doğu’da bulunan Güney Kore’nin eşsiz kızarmış tavuk tarifi, damak tadınıza farklı bir boyut getirecek seviyede. Bunun sırrı ise hazırlanış şeklinde saklı. Öncelikle tavuk hem tatlı hem de acı bir sosla marine ediliyor. Bunun ardından önce düşük ısıdaki yağda, daha sonra da ekstra çıtırlık katmak adına yüksek ısıdaki yağda kızartılıyor. Bu sayede tavuğun içi lezzetli ve sulu kalırken dışı da çıtır çıtır oluyor.
Sonuçta kimbap da pilavın farklı malzemelerle
birlikte deniz yosununa sarılıp lokmalara bölünmesiyle ortaya çıkıyor. Bu
yüzden ‘Kore suşisi’ diye de anılıyor. Kimbap yemeğini farklı kılan ise ilk
etapta pirincin pirinç sirkesiyle değil; susam yağıyla marine edilmesi. Ayrıca
kimbapta, suşide olduğu gibi çiğ balık bulunmuyor. Onun yerine et, peynir ve
hatta kimchi gibi seçenekler tercih ediliyor.
Tabii siz yine de acı toleransınıza dikkat ederek sipariş edin. Yine bir güveç yemeği olan sundubu jjigae’nin birden fazla yapım tekniği var. Hepsi de fazlasıyla seviliyor. Tipik olarak taze Kore tofusu, yemeğin başrolünde. Bu tofu; kimchi, et ve yeşil soğan malzemeleriyle birlikte baharatlarla bezenmiş bir et suyunda pişiriliyor. Ortaya çıkan yemek de hem dilinizi yakıyor hem de içinizi ısıtıyor. Yemeğin isminde yer alan “jjigae” kelimesini diğer güveç yemeklerinde de görebilirsiniz. Sundubu ise “yumuşak tofu” anlamına geliyor.
Bu yemeğin olmazsa olmazı olan chunjang isimli siyah fasulye ezmesi; buğday unu, soya fasulyesi ve karamel sosuyla yapılıyor. Chunjang isimli sos, yağda diğer sebze ve etlerle kızartılınca jajang sosuna dönüşüyor. Sosun kızartılması, fasulye ezmesindeki acılığı alıyor. En sonda da noodle üzerine alınan malzemelerle servis ediliyor. Eğer malzemeler pilavla buluşuyorsa, yemeğin ismi jjajangbap oluyor.
Hem pankek hem de deniz ürünlerini seviyorsanız damak tadınıza uyacak şekilde ikisini harmanlayan haemul pajeon tam size göre. İçinde karides, midye ve ıstakoz gibi deniz ürünlerinin kullanıldığı bu yemek, Kore restoranlarında başlangıç olarak servis ediliyor. Fakat lezzetine aldanıp sürekli yerseniz ana yemeğe gelmeden doyabilirsiniz. Bizden söylemesi...
Güney Kore seyahatinde denemeni önerdiğimiz yemekler bu şekildeydi. Kore yemekleri ana vatanlarında bile çeşitli şekillerde hazırlandığı için yemeklerdeki malzemeleri ve et seçimlerini kendi damak zevkine göre tercih edebilir, yine geleneksel lezzetleri deneyimleyebilirsin. Sonuçta Koreliler, malzemeler konusunda oldukça esnek.