İlk kez deneyimleyeceğimiz her konu için kaygılanmak oldukça doğal ama elbette çözümü var! İlk kez yurt dışına çıkacakların bu kaygısını dindirecek tavsiyelerle dolu bir yazı hazırladık. Şimdiden iyi eğlenceler, bol gezmeler!
Siz açtırana kadar hattınız yurt dışı kullanımına kapalı oluyor. Kullandığınız operatörün müşteri hizmetlerini arayarak, şubesine giderek ya da SMS göndererek hattınızı yurt dışı kullanımına açtırabilirsiniz. Sonrasında kullanımlarınıza uygun olacak bir paket satın alabilirsiniz. Herhangi bir paket almazsanız döndüğünüzde karşılaşacağınız fatura tutarı pek hoşunuza gitmeyebilir. Eğer sadece Wi-Fi bağlantısı ile iletişim kurmayı düşünüyorsanız bu işlemi yapmanıza gerek yok.
Dünyanın farklı yerlerinde, priz girişleri farklı olabiliyor. Avrupa ülkelerinin çoğu bizimle aynı tip priz girişlerine sahip olsa da bazı ülkelerde durum farklı. Özellikle İngiltere ve Amerika tamamen farklı bir priz kullanıyor. Bu nedenle ya gideceğiniz ülkenin prizleri ile uyumlu bir adaptör ya da kendini adaptörünüzle kullanabileceğiniz bir dönüştürücü almanız iyi olur.
Seyahat edeceğiniz ülkenin hava durumuna bakarak valiz hazırlamak hayatınızı kurtarabilir. Özellikle de bulunduğunuz ülke ile gideceğiniz ülke farklı yarım kürelerde ise tamamen zıt bir mevsime gidiyorsunuz demektir. Valizinizi sil baştan hazırlama durumunda kalmayın.
Yurt dışı seyahati düşünürken nereden başlaması gerektiğini bilemeyenler veya çekimser hissedenler için ilk tercihler yakın coğrafyada olabilir. Neresi olursa olsun, komşu ülkelerde az çok tanıdık görüntüler bulmanız kolay olur. Hem de yaşadığınız ülkeden çok da uzakta olmadığınızı bilmek içinizi rahatlatan bir sebep olabilir.
Bagajınız olsa da olmasa da online check-in yapmak bir nevi uçuşu garantilemektir. Bazen hava yolları uçaktaki koltuk sayısından fazla bilet satabiliyor. Bu durum check-in’i geç yapanlar için oldukça riskli bir hal alıyor. Yerinizi check’in konusunda erken davranan birine kaptırmanız muhtemel… Bunun dışında, havalimanında check-in kuyruğunda beklemekten kurtulursunuz. Yurt dışı uçuşlarında uçak saatinden 45 dakika kadar öncesinde check-in işlemleri kapatıldığı için herhangi bir aksilik nedeniyle havalimanına geç kalırsanız uçağınız sizi almadan havalanır gider. Online check-in sayesinde valinizi alıp doğrudan uçağa binebilirsiniz.
Yurt dışı seyahatiniz boyunca başta pasaportunuza, sonra kimlik kartınıza gözünüz gibi bakmanız gerekiyor. Kaybetmeniz durumunda bir fotokopisinin ya da telefonunuzda fotoğraflarının olması işinizi fazlasıyla kolaylaştırır. Telefonunuzu da kaybetme gibi bir ihtimali göz önünde bulundurunca fotokopilerini taşımak ya da işi sağlama alıp her ikisini de yapmak mantıklı olabilir. Bu sayede pasaport ve kimlik bilgilerinize her koşulda ulaşabilirsiniz.
Eğer hattınızı yurt dışı kullanımına açtırmayacaksanız Wi-Fi olmayan yerlerde internete erişiminiz olmayacaktır. Bu durumda ya çevrimdışı da çalışabilen haritalara ya da eski usul basılı haritalara ihtiyacınız olacak. Bu sayede olası kaybolma durumlarının önüne geçebilirsiniz. Basılı haritaları havalimanlarında ya da tren garlarında bulabilirsiniz. Çevrim dışı haritalar için ise henüz daha ülkenizden ayrılmamışken gideceğiniz ülkenin haritasını telefonunuza indirmeniz gerekiyor. Üstelik gezmek istediğiniz yerleri de işaretleyebilirsiniz.
Gittiğiniz her işletmede kredi kartı geçmiyor olabilir. Hem de diğer anlık ya da acil ihtiyaçlarınız için yanınızda bir miktar nakit para bulundurmanız iyi olur. Zor durumda kalmadan ödemelerinizi yapabilir, ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.
Nakit harcamalar yerine ağırlıklı olarak kredi kartı kullanmayı düşünüyorsanız telefon hattınız gibi kartınızı da yurt dışı kullanımına açtırmanız gerekiyor. Bankanızın çağrı merkezi ya da mobil uygulama aracılığı ile bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Kredi kartı ile yurt dışında yaptığınız harcamalar, o günkü döviz kuru üzerinden TL cinsi ile hesabınıza yansıtılır.
Gideceğiniz ülke, sağlık açısından bir risk taşıyorsa ya da tamamen önlem alma amacıyla seyahat sigortası yaptırmak hiç de fena fikir olmayabilir.
Her ihtimale karşı, başınıza bir şey gelirse kolay ulaşabilmek için gittiğiniz ülkedeki Türk temsilcilerin adreslerini kaydedin.
Bavulunuza ya da yanınıza alacağınız el bagajına aklınıza gelen her şeyi koyamazsınız. Çakmak, parfüm ya da törpü gibi temel şeyler için bile sınırlandırma olabilir. Gideceğiniz ülkenin havalimanı şartlarına bakmak da bu anlamda çok mantıklı olur. Hem sorun yaşamamış hem de vakit kaybetmemiş olursunuz, bir de tabii söz konusu eşyanız çöpe gitmemiş olur.
Doğaçlama gezip tozmak çok keyifli ancak kısıtlı vaktiniz varsa hem de görmek isteyip de atladığınız bir yer kalmaması için önden kabaca da olsa bir liste yapmak işinizi kolaylaştırır. Hatta biraz daha detaya inip konumlarını da karşılaştırarak bir sıralama bile yapabilirsiniz.
Konaklayacağınız yer her neresi ise mutlaka telefonunuzda ya da bir kağıt üzerinde adresi olsun. İnsanlık hali, kaybolmanız durumunda “evin yolunu” kolayca bulabilirsiniz ya da birilerinden yardım isteyebilirsiniz.
Gidiş ya da dönüş fark etmeksizin, havalimanına ortalama 2 saat kadar erken gidebilirseniz çok iyi olur çünkü orada ne gibi aksilikle ya da uzun kuyruklarla karşılaşabileceğinizi bilemezsiniz. Uçağın kaçması ve biletinizin yanması pek hoş olmayabilir.