logo

Kontuar Nedir? Kontuarda Check-in Nasıl Yapılır?

Image
Serap Ilgın 16 Eylül 2024

Kontuar, havalimanlarında check-in işleminin yapıldığı bölümdür. Yolcular, havalimanına ilk girdiğinde güvenlik kontrolünden geçer, ardından bilet aldıkları hava yolu firmasının bulunduğu check-in alanına yani kontuara giderek bilet ve kimlik kontrolü yaptırır. Burada check-in dışında bagaj teslimi de yapılabilir.

Yolculara kontuarda biniş kartı verilir. Biniş kartı, uçağa binmeden hemen önce görevliler tarafından kontrol edilir. Bu aşamanın da tamamlanmasının ardından yolcular, uçağa binip seyahate başlayabilir.

Peki, kontuar nedir ve kontuarda neler yapılır? Gelin, bu konulara daha yakından bakalım.

Kontuar Nedir?

Kontuar, yurt içi veya yurt dışı seyahatinde hava yolu ulaşımını tercih eden yolcuların havalimanında check-in işlemi yaparken gittiği bölümdür. Yolcular, bu bölümde bulunan görevlilere PNR numaralarını (rezervasyon kodu) ve kimliklerini göstererek uçağa biniş işlemlerini gerçekleştirir.

Kontuarda yapılan check-in işlemi sırasında yolcuların yanında kimliğini mutlaka bulundurması gerekir. Gişe görevlileri, yolcuların hem kimliğini hem de biletini kontrol eder. Bilet, görevliye dijital ortamda da gösterilebilir, biletin çıktısını almak zorunlu değildir.

Yolcuların check-in işlemini uçuştan ortalama 45 dakika önce yapması gerekir. Bu süreden önce check-in yapmayan yolcular, uçak henüz hareket etmemiş olsa bile hem uçağa alınmaz hem de bu yolcuların bilet iade işlemleri gerçekleştirilmez.

Kontuarda Neler Yapılabilir?

Kontuar Nedir? Kontuarda Check-in Nasıl Yapılır?

Kontuarda check-in işlemleri yapılır ancak bu işlem sırasında yolcuların kimliği ve bagajı da kontrol edilir. Bagajın ağırlığı, uçak içinde taşınabilecek limite uygunsa kontuara teslim etmeye gerek kalmaz.

Yalnızca el bagajıyla seyahat eden yolcular, kontuarda sıra beklemeden uçağa binecekleri kapıya gidebilir. Ayrıca yolcular online check-in ve kiosk check-in işlemi yaparak biniş kartını daha hızlı bir şekilde alabilir. Bu işlem de yine kontuarda bulunan otomatlarda gerçekleştirilir.

Kontuarda yapılan tüm bu işlemlerin ardından gişe görevlisi, yolcuya biniş kartını verir. Biniş kartı, uçağa binmeden önce yapılan son kontrolde görevlilerin denetiminden geçer. 

Kontuarda Check-in Yapmak Ne Demek?

Uçak ile seyahat edecek yolcuların sadece uçak bileti alması yeterli değildir. Yolcuların havalimanında check-in yaparak uçağa biniş kartı alması gerekir. Bu kart, kontuarlardan alınabilir. Havalimanlarının içinde bulunan kontuarlarda yolcuların gişe görevlilerine kimliğini ve biletini göstererek uçağa biniş işlemini teyit ettirmesine kontuarda check-in yapmak denir. 

Yolcular, kontuarda sıraya girip gişe görevlilerinden yardım alarak check-in yaptırabileceği gibi online check-in de yaptırabilirler. Kontuarda check-in yapan yolculara biniş kartı verilir. Biniş kartı, kontuardan sonraki kontrollerde görevlilere göstermek ya da makinelere okutmak için kullanılır.

Kontuarda Check-in Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kontuar Nedir? Kontuarda Check-in Nasıl Yapılır?

Kontuarda check-in yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Bunları aşağıda inceleyebilirsiniz.

1. Bilet Bilgilerinin Doğruluğundan Emin Olun

Uçak bileti alırken mutlaka adınızı, soyadınızı sisteme kimlikte olduğu gibi girin. Biletteki isim ile kimliğinizdeki isim uyuşmazsa kontuarda sorun yaşayabilirsiniz.

2. Havalimanına Erken Gidin

Havalimanlarında genel olarak insan trafiği yoğun olabiliyor. Özellikle tatil sezonlarında, özel günlerde ve bayramlarda havalimanlarında yoğunluk görülebiliyor. Bu nedenle check-in işleminizi zamanında yapmak ve uçağınızı kaçırmamak için havalimanına erken gitmeniz son derece önemli.

3. Online Check-in ile Zamandan Tasarruf Edin

Eğer havalimanına erken gitme durumunuz yoksa ilgili hava yolu firmasının belirttiği süre içerisinde check-in işlemini online olarak da yapabilirsiniz. Bu sayede kontuarda uzun süre beklemeden vakitten tasarruf edebilirsiniz.

4. Kabin ve Bagaj Etiketlerini Kontrol Edin

Kontuar Nedir? Kontuarda Check-in Nasıl Yapılır?

Bagajınızın doğru varış noktasına etiketlendiğini kontrol etmek oldukça önemli. Uçağa biniş sırasında sorun yaşamamanız ve bagajınızın kaybolmaması için bu noktaya dikkat etmelisiniz.

5. Güvenlik ve Pasaport Kontrolüne Yeterli Vakit Ayırın

Check-in işleminin ardından güvenlik ve/veya pasaport kontrolünden (yurt içi uçuşlarda pasaport kontrolü yapılmıyor) geçeceksiniz. Bu işlem de tıpkı kontuarda check-in yapmak gibi uzun sürebilir. Bu nedenle vaktiniz olsa bile işinizi garantiye almak için check-in işleminin hemen ardından pasaport ve güvenlik kontrolü işlemlerinizi de yaptırın.

6. Bagaj Limitleri ve Güvenlik Kurallarına Uyun

Kontuar Nedir? Kontuarda Check-in Nasıl Yapılır?

Uçak içinde taşınan el bagajında ve diğer bagajlarda belli limitler bulunuyor. Bu limitleri aşmamak için yolcuların ilgili hava yolu firmasının sitesindeki kuralları okuması gerekir. Limitlerin aşılması halinde ağırlık farkı kadar ekstra ücret ödemek gerekir. Eğer ekstra ücret ödemek istemiyorsanız bagajınızı, belirtilen limitlere uygun bir şekilde ayarlayın.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Notre Dame Katedrali Hakkında: Tarihçesi ve Mimarisi
Notre Dame Katedrali Hakkında: Tarihçesi ve Mimarisi
Yüzyıllardır Eğik de Olsa Ayakta: Pisa Kulesi Tarihçesi ve İlginç Bilgiler
Yüzyıllardır Eğik de Olsa Ayakta: Pisa Kulesi Tarihçesi ve İlginç Bilgiler
Bu Listeye Bakmadan Yola Çıkmayın: Tatile Giderken Yanınıza Almanız Gerekenler
Bu Listeye Bakmadan Yola Çıkmayın: Tatile Giderken Yanınıza Almanız Gerekenler